
creatieve lente workshop voor mantelzorgers
Voorjaarsworkshop 19 april
We gaan, onder leiding van Wietske de Vries, een
mooi lentebloemstuk maken.
Er is een beperkt aantal plaatsten beschikbaar en
vol= vol.
Aanmelden bij Annelien Ellerman voor 15 april
via annelien@connexa.nl of tel.06-43003384 Locatie: Godsacker 35 Franeker

Onderzoek naar werkende mantelzorgers
Mantelzorg en vakantie
Wil je graag op vakantie, en de zorg voor je naaste tijdelijk aan iemand anders overdragen? Of samen met degene voor wie je zorgt op vakantie? Hieronder lees je waar je aangepaste accommodaties en vakanties kunt boeken. En hoe je vervangende zorg voor je naaste regelt. Daarnaast noemen we een aantal zaken die belangrijk zijn om te regelen voor je vertrekt.
Mantelzorg en vakantie
De zorg tijdelijk overdragen
Wil je graag zelf op vakantie en de zorg voor je naaste die nog zelfstandig woont tijdelijk aan anderen overdragen? Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Je regelt dit onderling met mensen uit het netwerk van je naaste. Bijvoorbeeld je broer, zus en de buurvrouw nemen tijdelijk mantelzorgtaken van je over. En de thuiszorg komt dagelijks een keer extra langs.
- Er komt een vrijwilliger in huis bij je naaste tijdens jouw vakantie.
- Je naaste gaat in een logeerhuis of zorginstelling logeren. Je leest hier alles over deze vorm van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Zie ook het overzicht met suggesties voor logeeradressen
Het vinden van vervangende zorg kost vaak tijd. Begin ruim van tevoren – minstens een aantal maanden voor je op vakantie gaat – met het zoeken naar geschikte respijtzorg, een aangepaste accommodatie of een vrijwilliger.
Advies nodig? Bel met de Mantelzorglijn, we helpen je graag op weg. Een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar kan je helpen bij het daadwerkelijk regelen van een geschikte oplossing.
lees verder
Mantelzorg en vakantie - MantelzorgNL Read more
Bij GGZ Friesland gaan we weer opnieuw starten met een cursus specifiek voor naasten, familieleden en of mantelzorgers die betrokken zijn bij iemand die woont of in behandeling is bij GGZ Friesland ( of een andere GGZ dienstverlener)
Cursus voor naasten van mensen met psychische problematiek
Cursus voor naasten
Handvatten en steun bij een psychische kwetsbaarheid in uw naaste omgeving
De impact van een behandeling van iemand met een psychische kwetsbaarheid kan groot zijn. Er zijn momenten dat u snel moet handelen, zonder dat u zich echt goed kunt realiseren wat er gaande is.
- Dit kan impact hebben op uw eigen lichaam en geest. Zo kunnen er klachten ontstaan zoals slecht slapen en veel piekeren. Om goed uw dierbare bij te kunnen staan en ook goed voor uzelf te zorgen,
is de cursus Psychische kwetsbaarheid in uw naaste omgeving, handvatten voor naastbetrokkenen in het leven geroepen.
Deze cursus is er voor naasten die steun kunnen gebruiken bij het leren omgaan met de huidige situatie. Er komen verschillende onderwerpen aan bod waar u als naaste veel aan kan hebben, om meer inzicht en meer handvatten te krijgen.
Deze cursus is interactief, dat wil zeggen dat u veel inbreng heeft en kunt oefenen in de veiligheid van deze groep. Veel van de geleerde vaardigheden kunt u direct inzetten, voor uzelf, naar uw dierbare of in gesprekken met hulpverleners.
De onderwerpen tijdens deze cursus zijn onder andere:
- Kennismaken en inzicht krijgen in uw eigen sociale steungroep;
- Inzicht krijgen wat de kwetsbaarheid van uw dierbare voor u persoonlijk betekent en hoe u daar (anders) mee om kunt gaan;
- Samenwerken met een hulpverlener en afstemming zoeken met uw dierbare en andere naasten, hoe doet u dat?;
- Hoe zorgt u het beste voor uzelf, hoe kunt u uw dierbare het beste ondersteunen;
- Terugblik en het stellen van doelen voor uzelf.
De cursus is verdeeld over zes bijeenkomsten van twee uur onder begeleiding van twee of drie trainers. De cursus wordt u aangeboden door GGZ Friesland en start jaarlijks met regelmaat op de dinsdag of donderdagavond van 19.00-21.00 uur en zo mogelijk op een middag. Na aanmelding wordt er contact met u opgenomen door een van onze familie ervaringsdeskundigen. Samen met u kijken we in dit kennismakingsgesprek bij welke groep u kunt worden ingedeeld.
Zolang de corona-maatregelen dat vragen zal de cursus digitaal worden aangeboden via Teams. Zodra het weer kan wordt de cursus fysiek gegeven op een nader aangegeven locatie in Friesland.
Wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar familie-ervaringsdeskundige@ggzfriesland.nl en een van onze familie-ervaringsdeskundigen zal u verder helpen.
Wilt u zich aanmelden? Dat kan via onze website:
www.ggzfriesland.nl/training-voor-naasten
Read moreProject voorlichting Mantelzorg
Een mantelzorger is iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor iemand met een ziekte of beperking. Dit kan je partner, ouder of kind zijn, je buur, een vriend of andere familie.
Wij zijn Sjoukje Terpstra, Tjik Flameling en Ekie Altena (Gebiedsteams Waadhoeke)en Annelien Ellerman (Centrum Mantelzorg).
Sinds januari 2016 is het Project Voorlichting Mantelzorg gestart. Het project is bedoeld om mantelzorg onder de aandacht te brengen, met mantelzorgers in gesprek te komen en mantelzorgers zo nodig te kunnen ondersteunen.
Read moreLotgenotengroep bij partnerverlies start 24 maart!
psychische kwetsbaarheid (problematiek) in de regio Noordwest Friesland.
Binnenkort worden de data van het najaar 2022 hier weer gepubliceerd.
wat is een mantelzorgcafé plus
In een informele sfeer kunnen ervaringen en tips uitgewisseld kunnen worden.
Read more4 keer per jaar
Mantelzorgers gezocht voor meedenkgroep, wie doet er mee?
4 keer per jaar
Samen brainstormen, te adviseren en/of heb je zelf ideeën? Wat is goed, wat kan anders?
Podcasts ingesproken door mantelzorgers uit Waadhoeke en Harlingen

Aan deze podcast heeft Patrick meegewerkt, plotsling werd hij mantelzorger voor zijn vriendin.
https://open.spotify.com/episode/74Eyei30qmxWX0yYOimwXF?si=xxHZAIz7QPqnL9_PFOVpnA
Aan deze podcast heeft Amarinsk Abels meegewerkt. Vriendin, moeder, onderwijzeres en....met haar zus een heel bevlogen mantelzorger van haar broer.
Wat is mantelzorg?
Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Waar loop je tegenaan? Hoe bewaak je je eigen grenzen? Marco, Karin, Roos en Mirella, vertellen hierover in onderstaande minidocumentaires.